Wydawnictwo Springer opublikowało obszerny tom The Link Between Coffee and Health pod redakcją prof. Macieja Banacha, kardiologa., profesora Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz - lek. Stanisława Surmy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. To jedno z najpełniejszych współczesnych opracowań o wpływie kawy po wodzie i herbacie, spożywanego napoju na świecie) i jej składników na zdrowie człowieka.
Wśród autorów książki pochodzących z wielu krajów znaleźli się pracownicy Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, w tym prof. Tomasz Francuz, dziekan Wydziału Nauk Medycznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Jednym z autorów jest doktor honoris causa ŚUM prof. Gregory Lip - światowej klasy ekspert w dziedzinie migotania przedsionków. W książce, w 44 rozdziałach, dokładnie omówiono skład, typy i mechanizmy działania składników kawy, a następnie ich wpływ na wszystkie główne układy i narządy oraz na ryzyko wielu chorób — od sercowo-naczyniowych, przez metaboliczne i nerkowe, po neurologiczne i onkologiczne. Redaktorzy świadomie podejmują również tematy kontrowersyjne i formułują praktyczne rekomendacje dotyczące spożycia kawy w różnych grupach pacjentów. Książka adresowana jest do szerokiego grona odbiorców, w tym lekarzy wielu specjalności, dietetyków, studentów kierunków medycznych oraz do wszystkich zainteresowanych wpływem żywności na zdrowie. Dzięki przejrzystej strukturze i zawartości licznych rycin i tabel sprawdzi się zarówno jako podręczne kompendium, jak i materiał dydaktyczny na zajęcia i seminaria.

Warto podkreślić, że współredaktor książki - lek. Stanisław Surma, będący asystentem badawczo-dydaktycznym w Katedrze Farmakologii ŚUM, znalazł się na ostatnio opublikowanej liście Top 2% najczęściej cytowanych naukowców świata.
Na zdjęciu prof. Tomasz Francuz i lek. Stanisław Surma ze "świeżo" wydrukowaną książką "The Link Between Coffee and Health".
Zapraszamy do lektury, obowiązkowo przy filiżance dobrej kawy. Książka dostępna pod linkiem:
https://ebookcentral.proquest.com/lib/sumkatowice-ebooks/detail.action?docID=32270973
Dostęp jest aktywny w sieci Uczelni lub przez usługę zdalnej pracy.
Dane wysyłającego:
Agata Pustułka